Biologische stoffen

Hieronder vindt u een woordje uitleg terug over ‘t hoe & waarom van biologische stoffen:

Katoen wordt gezien als een natuurlijke vezel, maar het verbouwen van de katoenplant en het verwerken van de vezels is één van de meest vervuilende vormen van agrarische landbouw in de wereld. Dit is niet vreemd, gezien de grote hoeveelheden chemicaliën en bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt. Daarbij is katoen een van de meest verhandelde producten in de wereld (bijna de helft van alle geproduceerde textielproducten), dus niet-biologisch verbouwde katoen heeft een significante impact op het milieu en de gezondheid van de boeren.

Wat is biologisch katoen?

Biologisch katoen wordt verbouwd met behulp van methoden en materialen die een lage impact op het milieu hebben. “Werken met en niet tegen de natuur” is het principe achter de biologische landbouw. Geteeld zonder pesticiden en gesponnen zonder chemicaliën. Biologische boeren vertrouwen op gewasrotatie. Velden worden op natuurlijke wijze bemest, er worden plaagbestrijdende insecten gebruikt om op natuurlijke wijze de schade aan gewassen te beheersen, en onkruid wordt verwijderd met schoffels en tractoren, als ook handmatig. Onafhankelijke certificatie-instellingen controleren of biologische producenten methoden en materialen gebruiken die zijn toegestaan in de biologische productie. Bedrijven verkrijgen het biologische label als de grond gedurende ten minste drie opeenvolgende jaren vrij is van synthetische pesticiden.

Biologisch katoen is puur, natuurlijk en meer ademend voor de gevoelige huid. Bestrijdingsmiddelen en chemisch behandelde kleding, luiers en beddengoed blokkeren het natuurlijke evenwicht van de huid. Ze houden warmte vast en maken dat de huid voldoende vocht op kan nemen, wat vaak uitslag en eczeem veroorzaakt op de gevoelige babyhuid. Gekweekt en verwerkt zonder toxische stoffen, is katoen vrij van synthetische gifstoffen die in de bloedbaan kunnen worden opgenomen door contact met de huid van de gebruiker. Biologisch katoenen producten zijn ook vrij van irriterende of schadelijke kleurstoffen. Bovendien worden op katoenboerderijen waar chemicaliën worden gebruikt, de boeren voortdurend blootgesteld aan synthetische pesticiden en meststoffen, die hen en hun families in gevaar brengen. In ontwikkelingslanden zijn arme, ongeschoolde en slecht uitgeruste boeren vaak gedwongen om te gaan met de meest gevaarlijke chemische landbouwmiddelen. Biologische bedrijven zijn vrij van chemische kunstmest en bestrijdingsmiddelen, wat hun grond en water beschermd en voor langere tijd bruikbaar houdt.

Biologisch katoenen kleding gaat langer mee als gevolg van de natuurlijke samenstelling. Het katoen dat op conventionele manieren wordt verbouwd, wordt verzwakt door chemicaliën die worden gebruikt in de teelt, verwerking en het verven van de katoen, wat de vezel afbreekt en zorgt voor een zwakker kledingstuk. Biologisch katoen is zachter, dikker en steviger dan de conventionele katoen die sneller versleten raakt.

Wat betekent gecertificeerd biologisch katoen?

“Gecertificeerd biologisch” betekent dat de katoen is geteeld volgens strenge uniforme normen die worden gecontroleerd door onafhankelijke organisaties (staats of particulier). Certificering is inclusief inspecties van akkers en verwerkingsinstallaties, gedetailleerde registratie en een periodieke controle van bodem en water om ervoor te zorgen dat de telers en verwerkers voldoen aan de normen die zijn gesteld. Certificering van biologische katoenproductie vergroot de betrouwbaarheid van het eindproduct, garandeert de koper de biologische status van het product en bevordert betaling van winstgevende prijzen voor de boeren die zich bezighouden met biologische praktijken.

Er zijn enkele labels die u als koper de garantie geven dat u biologisch katoen koopt, 1 van de meest bekende hiervan is het GOTS label (=Global Organic Textile Standards), Froy & Dind bijvoorbeeld heeft zo’n label.

Voor biologisch katoen of biologische tricot/biologische jersey betaalt u soms iets meer, maar u bent er wél zeker van dat u kwaliteitsvolle stof in handen heeft en u draagt ‘n steentje bij tot een mooiere wereld voor u en voor mij en dat is volgens ons enkele euro’s meer wel zéker waard :).

Wij bij Lelastof bieden u een breed gamma aan biologische stoffen, omdat ook wij geloven dat alle beetjes helpen, verschillende merken in binnen- en buitenland werken hier hard aan mee. Via de categorie “biologische stoffen” vindt u ze meteen allemaal terug. 
Bron: www.orimpex.nl